Відкритий урок з географії у 9 класі

Тема. ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ

Мета: ознайомити учнів з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості; показати особливості харчової промисловості свого краю;розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу, використовувати набуті знання у повсякденному житті виховувати екологічну культуру учнів, творчій підхід до розв’язання нестандартних завдань.

Обладнання: мультимедійна дошка, економічна карта України, атлас, роздатковий матеріал.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма уроку: заочна екскурсія до павільйону ВДНГ.

Вид уроку: рольова гра.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Посміхніться вчителю, гостям та однокласникам
Будьте уважні та доброзичливі
Гарний настрій та володіння собою
допоможуть вам бути активними на уроці
Аналізуйте та порівнюйте нове
Не бійтеся помилитися, продемонструйте пам’ять, увагу, досвід
Робіть самостійні висновки
Я зичу всім вам успіхів
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.
Вступне слово вчителя.
«Ми не живемо для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити», - сказав Сократ, хоча відомий письменник Бернард Шоу писав, що немає більшої любові, ніж любов до їжі.
Їжа та процес харчування відіграє неабияку роль у житті кожної людини, бо є джерелом отримання необхідних речовин, що забезпечують її життєдіяльність.
Гортаючи сторінки вічної книги Біблії, ми бачимо яким символічним змістом там наділені, здавалось би, звичайні продукти харчування: хліб - це вічне життя, вино – жертва Ісуса Христа, олія – благодать Божа, риба – символ християнського життя.
У Старому Завіті, плодючі сади та поля, великі стада худоби, повні наїдками комори служили знаком Божого благословення людини, а голод – покаранням за гріхи.
У Новому Завіті Христос відкриває таємниці вічного життя простим людям, використовуючи як приклад процес виробництво вина та випікання хліба, вилов та приготування риби.
Асортимент продуктів харчування та процес їх виробництва має свої характерні для кожної країни та місцевості особливості, та більшість з них уже апробовані та популярні у різних національних кухнях.
З розвитком науково-технічного прогресу ми відкрили для себе велику кількість нових для нас продуктів та способів їх приготування, удосконалили технології їх виробництва та пришвидшили розвиток харчової галузі промисловості.
Бесіда.
У наші дні багато уваги приділяється виробництву екологічно чистих продуктів харчування. Якими шляхами маєрозв’язуватися проблема безпечного харчування? Поясніть, чому незважаючи на більш високу ціну екологічно чисті продукти харчування мають попит у країнах Західної Європи та інших економічно високорозвиненних країнах світу? Які перспективи відкриваються перед Україною у звязку з цією проблемою?
- Які продукти харчування виробляють із молока?
- Які хлібобулочні вироби ви знаєте?
- Які продукти харчування виробляють із м’яса?
- Які продукти харчування найчастіше присутні на вашому столі у вашій родині?
- Назвіть продукти харчування, які виробляє Україна?
А зараз я пропоную вам розглянути таблицю «Споживання продуктів харчування населенням України на душу населення, кг». (СЛАЙД 1)
(Вчитель пояснює зміст таблиці і пропонує учням зробити висновок про споживання продуктів харчування населенням України)( СЛАЙД 2 )
- Які продукти споживаються населенням більше медичної норми? (хліб, картопля, яйця)
- Які продукти споживаються населенням нижче норми? (олія,овочі, фрукти, м’ясо м’ясопродукти, риба, молоко)
- А як ви гадаєте, чому? (низька купівельна спроможність населення через економічну кризу)
ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.
Розповідь вчителя.
З 90 – х років виробництво вітчизняних продуктів скоротилося на 40%. Причинами цьому є застаріле обладнання та технології, неконкурентоспроможне пакування… Але на сучасному етапі розвиток харчової промисловості відбувається в нелегких умовах. Перед нею постає ціла низка проблем (СЛАЙД 3). Велика кількість імпортних товарів та зниження життєвого рівня населення призвели до зниження об’ємів виробництва. По рівню споживання продуктів харчування ми із 7 місця спустилися на 40 – е. Споживання молока, м’яса та фруктів зменшилося в 2,5 рази. А найболючіше питання яке постає перед населенням (а особливо у великих містах) - це генномодифіковані продукти.
-Що таке ГМО ?
ГМО – це генетично модифікований організм, що утворюється в результаті застосування технологій генної інженерії, які дозволяють вбудовувати гени одного організму в інший. Завдяки внесенню нових генів організм (рослина, мікроорганізм, тварина або навіть людина) отримує нові бажані ознаки, які раніше в нього були відсутні.
Деякі експерти вважають, що змодельовані гени здатні викликати генетичні мутації в клітинах організму людини.
Вчені не виключають, що ГМО можуть стати причиною алергій і серйозних порушень обміну речовин, а також збільшувати ризик виникнення злоякісних пухлин, пригнічувати імунну систему і привести до несприйнятливості організму до окремих медичних препаратів. З кожним днем з'являються нові наукові дані, що підтверджують факти негативного впливу ГМО на піддослідних тварин, у яких всі процеси в організмі протікають набагато швидше, ніж у людини.
Існує побоювання, що широке застосування генів стійкості до антибіотиків при створенні ГМО може сприяти поширенню нових штамів хвороботворних бактерій, несприйнятливих до "зброї" проти інфекцій. У такому випадку багато медичні препарати будуть просто неефективними.
Тож наша з вами задача сьогодні на уроці не тільки вивчити особливості та фактори, які зумовлюють розміщення підприємств галузі, а намагатися знайти шляхи розв’язання проблеми безпечного харчування населення України.
Отож, сьогодні я пропоную вам детальніше ознайомитись з найсмачнішою галуззю промисловості України.
Запишіть тему уроку : » ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ .»(СЛАЙД 4 ) (СЛАЙД 5)
ІV. Вивчення нового матеріалу.
Сьогодні ми проведемо урок в павільйоні ВДНГ (виставка досягнень народного господарства), де представляють свою продукцію молоді підприємці, які працюють у різних галузях харчової промисловості. Також на нашому уроці присутні бізнесмени, які хотіли б вкласти свої збереження в якусь галузь харчової промисловості, але для цього потрібно досконало вивчити ці галузі та їх проблеми. Під час екскурсії прошу звертати увагу на галузі, які представлені, асортимент продукції та сировину з якої виробляється ця продукція. В кінці уроку зробите висновок про те, в яку галузь ви хотіли б вкладати свої гроші. Тож почнемо.
Вчитель . Доброго дня шановні гості!. Ми раді вітати вас на виставці народного господарства. Спілка підприємців 9 класу представляє свої досягнення в галузі харчової промисловості. (СЛАЙД 6)
Харчова промисловість – це галузь легкої промисловості , яка виробляє продукти харчування, сировину для інших галузей промисловості, а також тютюнові вироби. (Запис в зошит )Високий рівень розвитку сільського господарства, унікальна різноманітність його спеціалізації та своєрідні кулінарні традиції української нації сприяють розвитку харчової промисловості України, яка об’єднує понад 40 галузей. До її складу входять такі галузі: (СЛАЙД7).
Зараз ми з вами проведемо екскурсію, де ви ознайомитесь з основними з них. Можу запевнити вас, що продукція, представлена нашими підприємцями екологічно чиста і дуже смачна. Після закінчення екскурсії ви зможете скуштувати нашу продукцію. Тож запрошую вас до першої зали.
(представники підприємств дають характеристику своєї підгалузі, представляють продукцію)
1 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати……. Я представляю борошномельну – круп’яну галузь. (СЛАЙД8).
Борошномельна – круп’яна промисловість – це галузь , яка виробляє із зернових культур борошно (пшеничне, житнє, кукурудзяне) та крупи (гречана, пшоняна, рисова, перлова, ячна, манна). Ця галузь розвивається на базі зернового господарства. Вона забезпечує населення борошном та крупами, а її відходи йдуть на виробництво комбікормів, які використовуються у тваринництві. Розмелюванням зерна займалися ще у сиву давнину. В Україні це робили за допомогою вітряків. Перші парові млини з’явилися в останній чверті ХІХ століття. Значна кількість борошномельних підприємств у розміщенні орієнтується на райони сировини і центри споживання. Найбільшими центрами цієї галузі є … (СЛАЙД9) невеликі є повсюдно. Під час масового збирання урожаю зерно відправляють на елеватори – це підприємства де зберігається зерно. Елеватори розміщені у великих містах, залізничних вузлах, морських портах і районах виробництва зерна. Тут зосереджені і великі млини.
Вчитель . Дякую за доповідь. Переходимо до другої зали де до вашої уваги представлена продукція хлібопекарської галузі.
2 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати……. Я представляю хлібопекарську галузь. (СЛАЙД10) Хлібопекарська галузь – це сукупність, підприємств які виробляють із борошна хлібобулочні вироби. Ця галузь розвивається на базі борошномельної промисловості. Хлібопекарська галузь виробляє таку продукцію: хліб різних сортів і найменувань, батони, різноманітні булочки, караван та ін. Географія цієї галузі збігається з географією розселення населення. Потужні механізовані підприємства розміщені у великих містах. Хлібозаводи є також майже в усіх невеликих містах. Чим більше місто, тим більше в ньому випікається хлібних виробів. Великі державні хлібозаводи не завжди себе виправдовують. Останнім часом розширюється мережа невеликих приватних пекарень, що максимально наближають випікання хліба до споживача.У сусідніх селах Завидово, Барбово , Софія знаходяться невеликі пекарні які забезпечують свіжим хлібом наше село .
Вчитель . Дякую за доповідь. Переходимо до третьої зали де до вашої уваги представлена продукція цукрової галузі.
3 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати……. Я представляю цукрову промисловість. (СЛАЙД11) Це одна з найстаріших і провідних галузей України яка є підгалуззю харчової промисловості. Вона виникла в другій половині ХІХ століття і отримала значне поширення у всьому лісостепу. Ґрунтово – кліматичні умови цієї зони сприятливі для вирощування цукрових буряків, які є сировиною для цієї галузі. Перше місце за концентрацією посівів та валових зборів цукрових буряків посідає Поділля та прилеглі до нього області. На Україну припадає 3% світового виробництва цукру. За його випуском наша країна посідає третє місце в Європі після Франції та Німеччини. В Україні близько 200 цукрових заводів, які розміщені на території 19 областей. Всі підприємства цієї галузі розміщені в районах вирощування цукрових буряків. Основними центрами цукрової промисловості є: (СЛАЙД12). Найбільшим в Україні виробником цукру – піску є Вінницька область. Єдине підприємство, розміщене за межами цукробурякового виробництва – це цукрорафінадний завод в Одесі. Цукрова промисловість – важлива комплексоутворююча галузь. Навколо цукрових заводів виникає низка суміжних виробництв, що працюють на відходах (дефектний цукор та меляса) і виробляють спирт, дріжджі, вітаміни тощо. Інші відходи, наприклад жом, використовують відгодівельні господарства. Ця галузь належить до галузей, що потребують докорінного переоснащення. Поліпшення технічного забезпечення і технологічне оновлення обладнання цукрових заводів – важливі напрямки розвитку цукрової промисловості в нашій країні.
У цукру цікава історія. Тривалий час його виробляли із цукрової тростини, батьківщиною якого є Індія, Китай і Океанія. У давнину з тростини вміли одержувати лише солодкий сироп. «В Індії є тростина, що без бджіл дає мед», — писав один із полководців Олександра Македонського. Від індійців цукрова тростина прийшла до персів, а згодом — до арабів. Потім тростину почали вирощувати на півдні Європи, звідки Колумб завіз його на Антильські острови, тропічний клімат яких виявився підходящим для цієї рослини. У нашій країні вживали мед, солодкий сік клена, берези, липи, варили солод, пастилу. А цукор був дивиною, притому дуже дорогою. Наприкінці XVIII ст. в Росії почалися пошуки замінників цукрової тростини, і в 1802 році напівдні Росії й у Німеччині було збудовано перші цукробурякові заводи.
Вчитель . Дякую за доповідь. Переходимо до четвертої зали де до вашої уваги представлена продукція молочної галузі.
4 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати……. Я представляю молочну промисловість. (СЛАЙД13). Молочна промисловість – це сукупність підприємств які виробляють широкий асортимент молочної продукції (сметану, кефір, масло, ряжанку, йогурт, сир твердий і м’який, сухе молоко та ін.). Північна і Центральна частини України спеціалізуються на молочному та молочно – м’ясному скотарстві. Саме ця продукція і є сировиною для молочної промисловості. До складу молочної промисловості входять також маслоробні, сироварні та молочноконсервні підприємства. На розміщення молокопереробних заводів впливають сировинні чинники та наявність масового споживача. Так виробництво пастеризованого молока, сметани, кефіру, ряжанки, йогурту – зосереджено у великих містах, а виробництво масла, сиру, молочних консервів – у невеликих містах і селищах сільськогосподарських районів з розвинутим молочним тваринництвом. Провідне місце у виробленні молочних продуктів належить: (СЛАЙД14) Львівській, Київській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській областям.. Нині молокопереробна промисловість України має низку проблем, головна з яких – застаріле виробниче устаткування. Останнім часом зросла кількість невеликих приватних виробництв з молокоперобки, які виробляють масло та сир. Зросли також і обсяги імпортних поставок цієї продукції, особливо молочнокислої. . А ще в домашніх умовах кожна господиня також може сама виготовити сир, сирок, сметану, масло , а в гірських районах нашої області виготовляють бринзу.
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. Ми переходимо до наступної зали де до вашої уваги представлена продукція м’ясної галузі.
5 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати……. Я представляю м’ясну промисловість. (СЛАЙД15) Україна є значним виробником м’яса, переробку якого здійснюють підприємства м’ясної промисловості. Тваринництво є сировинною базою для цієї галузі. На промисловій основі організовано переробку м’яса яловичини і телятини, баранини, свинини, птиці. У структурі виробництва м’яса провідне місце належить яловичині та телятини (47%) свинині (39%) і птиці (12%). Обсяг виробництва баранини в Україні незначний; дещо більший у Карпатських областях та у Криму. М’ясна галузь виробляє свіже м’ясо, ковбаси, копченості, консерви. У торгівлі харчовими продуктами м’ясо поступається тільки хлібобулочним виробам. Крім харчових продуктів, м’ясна промисловість виробляє також корма для сільського господарства, лікувальні препарати. З тваринної сировини виробляють відомий усім гематоген. Головні підприємства цієї галузі – м’ясокомбінати – зосереджені у великих містах, а також у районах розвинутого тваринництва. Найбільші з них розташовані у : (СЛАЙД16) . Сировинна база тваринництва останнім часом розширилася за рахунок прискореного розвитку птахівництва в Донбасі, Придніпров’ї,навколо Києва та Харкова, а також у курортних зонах. Полтавський м’ясокомбінат відомий як підприємство, що працює без відходів. Воно єдине в нашій країні, де виробляють струни для скрипок та інших інструментів з натуральної сировини.
В нашому краї знаходяться невеликі за потужністу мясопереробні підприємства у Мукачеві та селі Бобовище які забезпечують продукцією місцеве населення.
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. А зараз до вашої уваги наступна зала де представлена продукція олійно – жирової промисловості.
6 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати…… . Я представляю олійно – жирову промисловість. (СЛАЙД17).
Ця промисловість виробляє олію, майонез, маргарин, мило. Вона набула в Україні значного розвитку на власній сировинній базі і представлена спеціалізованими жировими комбінатами. Олія – цінний харчовий продукт і водночас важлива сировина для виготовлення інших продуктів цієї галузі, а також допоміжний матеріал у металургійній, лакофарб ній, шкіряній промисловості. Близько 90% усієї олії в країні виробляють з насіння сояшнику. Крім того для виробництва олії використовують також насіння льону, ріпака, сої, гірчиці, кукурудзи. Основні підприємства олійно – жирової промисловості України діють в тих областях, де вирощують олійні культури. Це пов’язано із знаними сировинними витратами. Так , щоб виробити 1 т олії, необхідно переробити від 3 до 8 т насіння олійних культур. Основними районами її виробництва є Донбас і Придніпров’я. Потужні жирові комбінати зосереджені у: (СЛАЙД18) Олійно – жирова промисловість має широкі виробничо – територіальні з іншими галузями господарства. Відходи виробництва, особливо макуха, використовується в тваринництві.
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. А зараз до вашої уваги наступна зала де представлена продукція спиртової промисловості.
7 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати…… . Я представляю спиртову та виноробну промисловість. (СЛАЙД19) (СЛАЙД20) . Виноробна промисловість одна з галузей, що має міждержавне значення. Вона тяжіє до районів виробництва сировини. Заводи з розливу вина в пляшки розміщено як у районах вирощування сировини, так і у місцях споживання вина (переважно у великих містах). Вина торгових марок «Масандра», «Золота балка», «Коктебель» (Крим), «Шабо» (Одеса) мають міжнародне значення. На різноманітній рослинній сировинній базі розвивається спиртова і лікеро – горілчана промисловість. Спирт використовують у 150 галузях господарства. Для його виробництва сировиною є меляса (темна тягуча рідина із солодко – гіркувато – солонуватим смаком, яка є відходом цукробурякового виробництва), патока, дефектний цукор, зерно пшениці, кукурудзи, жита, ячменю, відходи від виробництва соків. Частково як сировину використовують картоплю (на Поліссі). Підприємства з виробництва спирту зосереджено переважно в невеликих містах, селищах міського типу і селах. Близько двох третин спирту виробляється в західній і центральній частинах України, зокрема в лісостепових районах. Крім спирту ще виготовляють дріжджі, кормові вітаміни, вуглекислоту. У нашій області виробляються вина торгової марки «Чизай « та коньяк «Тиса»»Закарпотський « «Ужгород «
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. А зараз до вашої уваги наступна зала де представлена продукція рибної промисловості.
8 – й учень. Доброго дня всім! Мене звати…… . Я представляю рибну промисловість. (СЛАЙД 21) Підприємства рибної промисловості виловлюють рибу, морепродукти та виробляють харчову, медичну, кормову і технічну продукцію. Риболовецькі судна України виловлюють рибу в Чорному, Азовському морях, а також у різних районах світового океану, та частково у річках. За рік виловлюють близько 50 млн т риби. Переважну частину виловленої риби споживають у білках. Крім того з неї виробляють жир, вітаміни. А також борошно для відгодівлі худоби. З відходів рибної промисловості виробляють добрива. Переробка риби здійснюється на судах – заводах, а також на рибопереробних комбінатах у великих портових містах. Великі рибопереробні підприємства є: (СЛАЙД 22) в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Севастополі, Керчі. . У природних і штучних водоймах виловлюють промислову рибу, а в невеликих водоймах вирощують різноманітні види риб. Найчастіше розводять коропа свійського його м’ясо смачніше, ніж у його дикого предка, він швидше пливе і набирає вагу та товстолоба .У нашому краї на штучних ставках розводять також форель .
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. А зараз до вашої уваги наступна зала де представлена продукція кондитерської промисловості.
9– й учень. Доброго дня всім! Мене звати…… . Я представляю кондитерську промисловість. (СЛАЙД 23) Кондитерська промисловість характеризується виробленням великої кількості різноманітних солодощів і у своєму розміщенні орієнтується на споживача. Окремі види її продукції мало транспортабельні і мають дуже обмежені строки реалізації і зберігання. Найбільші підприємства кондитерської промисловості зосереджені у великих містах – (СЛАЙД 24) Одесі, Києві, Харкові, Львові, Дніпропетровську. В Україні кондитерські підприємства фабричного типу виникли наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. У наш час Лідером національного ринку кондитерських виробів є Кондитерська корпорація ROSHEN. Близько 25% усіх вітчизняних солодощів випускається на фабриках цієї корпорації – Київській, Вінницькій, Маріупольській та Кременчуцькій. Із 2001 року корпорація ROSHEN набула міжнародного статусу: до її складу увійшли Ліпецька кондитерська фабрика «Ліконф» (Росія), а у 2006 році – Клайпедська кондитерська фабрика (Литва). Також до складу корпорації входить масло молочний комбінат «Бершадьмолоко», що забезпечує фабрики корпорації натуральною високоякісною сировиною. В асортименті корпорації понад 200 різновидів цукерок, шоколаду, карамелі, печива, вафель, мармеладу і тортів. Продукція експортується до Росії, Казахстану, Узбекистану, Молдови, Естонії, Латвії, Литви, США, Канади, Німеччини, Ізраїлю та інших країн.Відомі кондитерські фабрики «Світоч» «АВК»,В нашій області в Мукачеві знаходиться філіал фабрики»АВК».
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. А зараз до вашої уваги наступна зала де представлена продукція плодоовочеконсервної промисловості.
10– й учень. Доброго дня всім! Мене звати…… . Я представляю плодоовочеконсервну промисловість. (СЛАЙД 25) Ця галузь в Україні дуже досить розвинена. Плодоовочева промисловість здійснює виробництво плодоовочевих консервів, сушених овочів та фруктів, варення, джемів, компотів. У своєму виробництві вона орієнтується на джерела сировини. Основні підприємства цієї галузі зосереджені в районах сировинних баз, передусім у степовій і лісостеповій зонах. Потужні спеціалізовані підприємства зосереджені в (СЛАЙД 26) Криму, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Закарпатській, Полтавській, Кіровоградській, Вінницькій, Черкаській, Запорізькій областях.
Вчитель . Дякую за цікаву доповідь. А зараз до вашої уваги наступна зала де представлена продукція макаронної галузі.
11– й учень. Доброго дня всім! Мене звати…… . Я представляю макаронну галузь (СЛАЙД 27) Ця галузь безпосередньо пов’язана з борошномельною галуззю. З борошна вищого ґатунку виробляють різноманітні макаронні вироби. Першу макаронну ф-ку засновано у 1797 в Одесі. В 1913 в країні було 39 макаронних підприємств. Продукція зернового господарства транспортабельна, тому підприємства , що виробляють макаронні вироби розміщуються у місцях їх споживання. Зараз на Україні діє 13 макаронних фабрик, найпотужніші з них — Донецька, Дніпропетровська, Київська, Одеська. Крім того, працює 21 цех при хлібозаводах, харчових комбінатах, тощо.
Вчитель . Наша екскурсія закінчилася. Дякую всім представникам за цікаві розповіді і зараз я хочу надати слово спеціалісту в галузі харчової промисловості, який детальніше ознайомить вас з факторами розміщення підприємств цієї галузі.
Спеціаліст. (СЛАЙД 28) Розміщення галузей харчової промисловості визначається переважно особливостями сировини, що переробляється. Якщо сировина швидко втрачає якість під час перевезення й збереження або при переробці дає багато відходів, то підприємства розміщуються поблизу сировини. Наприклад, в цукрових коренеплодах вміст цукру зменшується щодня після збирання, тому підприємства по виробництву цукрового піску розміщуються поблизу районів вирощування. За таким же принципом розміщуються виробництва вершкового масла, сиру, молочних консервів і сухого молока, м’ясних і плодоовочевих консервів. Якщо готова продукція підприємства має короткий термін зберігання, нетранспортабельна, то підприємства розміщується поблизу споживача. До таких належать хлібопекарська, частково кондитерська промисловості. Ті підгалузі, що використовують сировину, яка вже пройшла первинну переробку, розміщуються в районах споживання, тобто по всій країні відповідно до кількості населення. Це такі галузі як хлібопекарська, макаронна, кондитерська, м’ясна.

V. Закріплення вивченого нового матеріалу.

Вчитель. А тепер, щоб перевірити що ви засвоїли сьогодні на уроці пропоную вам розв’язати задачі. (СЛАЙДИ 29, 30)
 ЗАДАЧА 1. В 60-ти тонний залізничний вагон вміщується 40 тон виготовлених макарон або 60 тон борошна. Де вигідніше виробляти макарони – в місцях споживання чи в районах вирощування зерна?
 ЗАДАЧА 2. Для отримання 1 т цукру потрібно 7 т цукрового буряка, де вигідніше виробляти цукор – в місцях споживання чи бурякосіяння?
– На початку уроку ми говорили про проблеми з якими стикаються галузі харчової промисловості. А тепер я прошу вас запропонувати шляхи їх подолання. (СЛАЙД 31)
VІ. Підсумок. (СЛАЙД 32). Оцінювання
Вчитель. Шановні бізнесмени прошу вас підвести підсумки і запропонувати свої варіанти вкладання грошей.
VІІ. Домашнє завдання. (СЛАЙД 33).
-Вивчити тему 12 розділ 3.
-Накреслити схему міжгалузевих зв`зків харчової промисловості .
- Створити рекламу- презентацію одного з видів харчових продуктів.

Кiлькiсть переглядiв: 3128

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Липень 2018 Наступна
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031