/Files/images/vihovna_robota/Безымянный.png

Сьогодні Україна переживає найбільше випробування в своїй новітній історії - збройну боротьбу за незалежність та територіальну цілісність. У цій війні ми вже маємо загиблих і поранених, проте маємо і першу історичну перемогу - згуртовану націю, яка готова боротися за свої національні та політичні права. Відтак, перед державою відкриваються унікальні можливості для швидкого згуртування громадян довкола ідеї збереження державності, примноження її сил, матеріальних та духовних багатств.

Музей – відкритий лист із минулого в майбутнє. Шкільний краєзнавчий музей видатних випускників школи Залужанської ЗОШ І-ІІІ ст.. є осередком освіти виховання, який сприяє вихованню в молодого покоління національної свідомості, патріотизму, любові до рідного краю, свого народу, забезпечення духовної єдності поколінь і призначений збереженню та вивченню матеріальної і духовної культури.

Головним завданням у роботі музею є: залучення учнів до проведення культурно-освітньої роботи серед школярів, зокрема патріотичного і національного виховання.

Саме тому виховання ціннісного ставлення до суспільства і держави, до історичних, культурних і духовних надбань рідного краю в учнів нашого закладу ведеться через краєзнавчо-пошукову роботу. Музейна діяльність учнівської молоді Залужанської школи посідає особливе місце серед інших форм виховної роботи.

У процесі пошукової роботи учні, з одного боку, пізнають історію рідного краю, традиції населення, з іншого – беруть безпосередню участь у відродженні національної та духовної спадщини.

Формування цих високих якостей у наших учнів спирається, насамперед, на добре знання рідного краю, його людей, їхніх звершень, адже велика Батьківщина, шляхетні громадянські чесноти починаються від рідного порога, своєї вулиці, школи, села, краю.

Ефективність патріотичного виховання в системі виховної роботи школи значною мірою залежить від спрямованості виховного процесу, методів і форм його організації.

Краєзнавство та шкільний музей, як центр краєзнавчої роботи допомагає у вирішенні питань виховання громадянської позиції та патріотизму у учнів. Шкільний музей є міцним стержнем всієї навчально-виховної роботи, широким полем творчості учнів та вчителів.

Суспільство ставить високі вимоги щодо морального та духовного виховання нашої молоді, а духовність має зростати з покоління в покоління.

Патріотичне виховання формується на прикладах історії становлення Української державності, героїки визвольного руху, досягнень у галузі політики, освіти, науки, культури. На базі музею систематично проводяться тематичні лінійки, присвячені історичному минулому України: «Голодомор 1932-1933рр.», «Біль Чорнобильської трагедії», «Ми пам'ятаємо Вас, наші герої АТО», «Війна очима воїнів визволителів», акції: «Пам'ять серця», «Відродимо історію школи разом!». Надається допомога педагогічним працівникам під час організації та проведення позакласних заходів і уроків, пов’язаних з історією рідного краю. Організовуються круглі столи, уроки мужності, уроки історії за темами: «"Мужність і відвага крізь покоління заради майбутнього України"», «Я єсть народ, якого правди сила знищена ще не була», «Моя Україна - єдина країна», «Вклоняємось доземно всім героям» ; конференції: «Ти кажеш не було голодомору?», «А ми тую стрілецькую славу збережемо!»; диспути, усні журнали: «Україно моя, ти у серці - одна»; концерт до Дня Миру «Сталий мир заради сталого майбутнього», виставки.
Відзначаємо видатні наших геніїв:
1. 100-річчя з дня народження Цібере Павла Петровича 5 травня. До місця поховання в рідному селі Павла Петровича Залужжі прийшли його друзі часів навчання в гімназії у Мукачеві, близькі знайомі, родичі, земляки та педагогічний і учнівський колективи.
2. 76 річниця з дня народження Дурдинця Василя Васильовича.
3. Літературні читання про життя і творчість Івана Юрійовича Чопея.

У родині закладаються підвалини патріотизму і почуття національної приналежності й свідомості. Постійно підтримуємо тісний зв’язок з батьками, залучаємо їх до шкільного життя. Творча співпраця батьків, дітей і вчителів позитивно впливає на формування класних колективів, виховання в учнів людяності, поваги до старших, доброзичливого відношення до товаришів. Відбувся цікавий захід: «Родинні династії».

Патріотичне виховання має бути стрижнем усієї навчально-виховної роботи, оскільки ми повинні виховати особистість, яка має почуття гордості за свою державу, сумлінно виконує громадські обов’язки, усвідомлює соціальні проблеми Батьківщини та українського народу, любить рідних та близьких людей. Без цього людина не має обличчя, вона втрачає себе.

Кінцевим результатом в роботі є написання науково-дослідницьких робіт та їх представлення на районному, обласному рівнях. Школярі є постійними учасниками Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна». Є у нас і рукописна книга: «Школьна історія».

На засіданнях методичного об’єднання класних керівників активно обговорюються теми: «Формування освіченої та всебічно розвиненої особистості на прикладах славетних односельчан-патріотів», «Духовний зв'язок з надбанням попередніх поколінь - підґрунтя для високого рівня вихованості і духовної культури особистості учня».

Протягом року школа провела численні зустрічі, екскурсії для учнів та семінари, на яких вчителі та учні ділилися досвідом роботи і своїми досягненнями. Звучать численні схвальні відгуки гостей щодо спільної роботи учнівського, педагогічного та батьківського колективів у справі виховання майбутніх патріотів України. Учням нашої школи всіх поколінь притаманне особливо чуйне ставлення до ветеранів війни, гордість за героїчне минуле свого народу і рідного краю та почуття відповідальності за майбутнє демократичної України.

При музеї видатних випускників школи створено Громадську організацію «Духовний зв'язок поколінь», яка сприятиме розвитку культури рідного краю, збереженню історичних, культурних пам’яток, а також патріотичного, духовного виховання молоді. У фоє школи відкрито фотогалерею видатних випускників під назвою «Духовний зв'язок поколінь».

Проведені виховні заходи мають стати поштовхом до подальшої роботи з об’єднання учнів, педагогів, батьків довкола спільної цінності – територіальної цілісності держави, згуртованості суспільства, розв’язання проблем шляхом діалогу.

Будуть змінюватися часи, школа вирішуватиме нові завдання, проте актуальною є і буде одна проблема – виховання громадянина України, який знає і пам’ятає свій рід, материнську мову, цінує минуле і буде гідно творити майбутнє.

Н.М. Галько

Кiлькiсть переглядiв: 2012

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Травень 2019 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031